Články z kategorie

Izraelská spisovatelka Dorit Rabinjanová vyniká mimořádným knižním projevem, ve svém románu upozorňuje na izraelsko-palestinský konflikt

03.02.2023 | Recenze
Izraelská spisovatelka Dorit Rabinjanová vyniká mimořádným knižním projevem, ve svém románu upozorňuje na izraelsko-palestinský konflikt

Náhodné setkání Liat a Hilmího v jedné z newyorských kaváren se zdá jako osudová láska až navěky. Jejich vášnivý vztah má ale úhlavního nepřítele. Ona je z Izraele, kam se musí brzy vrátit, a on z Palestiny. Stále probíhající politický konflikt mezi těmito zeměmi je od sebe vzdaluje. Do jejich běžných dnů se vkrádá strach. Náboženské vyznání, nenávist dvou národů a ten nekončící spor odsuzuje, zdá se, jejich lásku k zániku.

Číst více

Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba už od dětství znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla

31.01.2023 | Recenze
Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba už od dětství znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla

Příběh Standy, Romana a Štěpána – tři kluci, kteří, aniž by to tušili, se stali zločinci. Schovali něco, co už vlastně nepatří jednomu z nich a kvůli tomu začne kolotoč nedorozumění, a dokonce se dostanou až na policii. Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla.

Číst více

Julie Caplin svým vyprávěním probouzí nezkrotnou touhu cestovat, ale také ochutnávat pokrmy, o kterých píše

30.01.2023 | Recenze
Julie Caplin svým vyprávěním probouzí nezkrotnou touhu cestovat, ale také ochutnávat pokrmy, o kterých píše

Irské speciality, skvělé drinky, hutné pivo, uklidňující zeleň, to vše nabízí nový román Domek v Irsku. A nebyla by to pořádná romantika, kdyby autorka nepřihodila také velkou špetku lásky.

Číst více

Bianca Bellová získala několik prestižních literárních cen, román Ostrov v audioknižní podobě zvárnili Taťjana Medvecká a Jan Vlasák

29.01.2023 | Recenze
Bianca Bellová získala několik prestižních literárních cen, román Ostrov v audioknižní podobě zvárnili Taťjana Medvecká a Jan Vlasák

Bianca Bellová patří bezesporu k nejznámějším a nejúspěšnějším tuzemským prozaičkám. Zejména její román Jezero, za který získala několik prestižních cen, a který byl přeložen do množství jazyků, jí zajistil místo na piedestalu současné české literatury. V roce 2022 však vydala román dost odlišný od své dosavadní tvorby – Ostrov, který také vyšel u OneHotBook v audioknižní podobě v podání Taťjany Medvecké a Jana Vlasáka v režii Hynka Pekárka.

Číst více

Martin Servaz je oblíbený kriminalista Bernarda Miniera, nový případ odstartuje nahý mladík s maskou jelena na hlavě

27.01.2023 | Recenze
Martin Servaz je oblíbený kriminalista Bernarda Miniera, nový případ odstartuje nahý mladík s maskou jelena na hlavě

Existuje temnota, kterou nerozjasní ani slunce. Úvod do thrilleru jako vyšitý. Cesta uprostřed lesů francouzských Pyrenejí osvětlená úplňkem jako v béčkových hororech. Na silnici nikde nikdo, jen sanitář z nemocnice jede autem z dlouhé směny a od milenky. Něco se vynořilo z lesa a skočilo přímo před něj. Dupl na brzdu, ale náraz byl strašlivý. Jelen, myslel si muž. Ale když vyskočil ven z auta, vytřeštil oči a byl si jistý, že tenhle obraz nikdy nezapomene. Nikoli zvíře, ale nahý mladík s maskou jelena na hlavě. A na prsou vypálené slovo SPRAVEDLNOST.

Číst více

O Životické tragédii se ve školách neučí, vyprávění pamětníků podmanivě zaznamenala Karin Lednická, autorka Šikmého kostela

26.01.2023 | Recenze
O Životické tragédii se ve školách neučí, vyprávění pamětníků podmanivě zaznamenala Karin Lednická, autorka Šikmého kostela

Vesnička Životice v Těšínském Slezsku byla za druhé světové války součástí Říše. Na okupovaném území probíhala největší germanizační akce v Evropě – obyvatelé byli nuceni přijmout takzvanou volkslistu. Kdo to udělal, stal se kandidátem na udělení německého občanství, ale muži z těchto rodin museli narukovat do wehrmachtu. Lidé, kteří volkslistu odmítli, byli vystavováni různým represím – hrozilo jim vyhoštění, zabavení majetku, odsun do koncentračního tábora.

Číst více
Nepřehlédněte

Nepíšu proto, abych byl populární, těší mě to, říká král severských detektivek Jo Nesbø, který přijel v říjnu loňského roku do Prahy

05.02.2023 | Rozhovory

Kniha Muž jménem Ove uchvátila celý svět, ve filmovém zpracování roli bručouna ztvárnil Oscary ověnčený Tom Hanks

04.02.2023 | Ostatní

Izraelská spisovatelka Dorit Rabinjanová vyniká mimořádným knižním projevem, ve svém románu upozorňuje na izraelsko-palestinský konflikt

03.02.2023 | Recenze

Lidé většinou tiše čekají, že vztah bude dobře pokračovat sám od sebe. To je ale omyl, říká Denisa Říha Palečková

02.02.2023 | Rozhovory

Ernest Cline je skutečný vizionář. Viděl budoucnost dřív, než si ji zbytek z nás vůbec dokázal představit, říká režisér Steven Spielberg

01.02.2023 | Knižní zajímavosti

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.