Články z kategorie

Nestárnoucí úvahy české intelektuálky a rebelky, která byla spojována s Franzem Kafkou

04.10.2022 | Recenze
Nestárnoucí úvahy české intelektuálky a rebelky, která byla spojována s Franzem Kafkou

Cesta k jednoduchosti vlastně není vůbec jednoduchá, jak se čtenář dozvídá od autorky v samotném úvodu knihy. Česká spisovatelka, která byla často spojována především s Franzem Kafkou, svými esejemi dokazuje, že nebyla pouhou ženou ve stínu velkého literáta, naopak hrdě vystupuje a na svou dobu velice odvážně komentuje různé společenské nešvary, popisuje vztah mezi mužem a ženou, píše o stálosti a pomíjivosti nebo o tom, že člověk nemusí podniknout výlet třeba do Paříže, aby byl šťastný, ke štěstí může stačit úplně obyčejný obrázek pořízený za deset korun. V některých pasážích si autorka občas protiřečí, převážně však podněcuje ve čtenáři touhu po debatě. Esej je velice náročným literárním útvarem, který Jesenská bravurně zvládla.

Číst více

David Matásek v sérii Akta Enzo již posedmé, jednotlivé charaktery si umí vychutnat

02.10.2022 | Recenze
David Matásek v sérii Akta Enzo již posedmé, jednotlivé charaktery si umí vychutnat

Adieu, monsieur Enzo!
Sedmým příběhem Noční brána spisovatel Peter May zakončuje svou sérii francouzských detektivek s původem skotským forenzním biologem Enzem Macleodem. Tento někdejší lamač ženských srdcí nedávno překročil šedesátku a jeho kdysi výrazný rys, pramen stříbrných vlasů, zmizel mezi ostatními šedinami.

Číst více

Dekadentní fantasy příběh jiskří sexuálním napětím a je plný šťavnaté magie

29.09.2022 | Recenze
Dekadentní fantasy příběh jiskří sexuálním napětím a je plný šťavnaté magie

Milovníci fantasy, zpozorněte! O vaši pozornost a přízeň se uchází nová tvář žánru, spisovatelka Olivie Blake s knihou Atlasova šestka. Držte si klobouky, tohle bude jízda, která otřese nejen vašimi emocemi, ale zabrat dostanou i mozkové buňky. Milujete magii? Akci, napětí, intriky? Tak to jste tady správně. Vítejte ve světě, v němž mají největší slovo kouzla a moc.

Číst více

Ted Bundy, na jedné straně lamač dívčích srdcí, na straně druhé bezcitný muž a bestiální vrah

24.09.2022 | Recenze
Ted Bundy, na jedné straně lamač dívčích srdcí, na straně druhé bezcitný muž a bestiální vrah

Když Ann Rule pracovala na lince bezpečí, ani ve snu ji nejspíše nenapadlo, že ten milý kolega s příjemným a uklidňujícím hlasem vedle ní bude jednoho dne patřit mezi nejznámější Američany historie. Tím mužem totiž nebyl nikdo jiný než Ted Bundy, jeden z nejhorších sériových vrahů vůbec. Muž, o němž se říkalo, že má dvě tváře...

Číst více

Mateřstvím získalo její povolání jiný rozměr, říká pediatrička Klára Sekyrová

20.09.2022 | Recenze
Mateřstvím získalo její povolání jiný rozměr, říká pediatrička Klára Sekyrová

Být dobrou mámou je podobně náročné jako být dobrou lékařkou – musíte mít hlavu i srdce otevřené změnám, umět naslouchat a být neustále ochotni pracovat na sobě samém. Své o tom ví Klára Sekyrová, která se rozhodla podělit o zkušenosti z obojího v nové knize Dr. Máma.

Číst více

Mysteriózní thriller od mistra temnoty, Franck Thilliez opět šokuje závěrem knihy

16.09.2022 | Recenze
Mysteriózní thriller od mistra temnoty, Franck Thilliez opět šokuje závěrem knihy

Gabriel Moscato, náčelník četnictva malé horské vesničky Sagas v Savojských Alpách se s nasazením všech pák snaží najít svoji ztracenou sedmnáctiletou dceru Julii, která třikrát týdně trénovala na závody v Chamonix. Její horské kolo našli opřené o strom druhý den, co se nevrátila domů. Psí stopaři ztratili její stopu v oblasti parkoviště. Helikoptéry ze vzduchu a desítky policistů prozkoumávaly les.

Číst více
Nepřehlédněte

Mladým mužům často chybějí ke štěstí úplně jednoduché rady, říká Peter Podlesný. Jeho podcast patří k nejposlouchanějším na Slovensku

30.11.2022 | Rozhovory

Probudil se vedle zakrvácené mrtvoly a myslí si, že je vrah. To není skutečnost, to je začátek románu Mikela Santiaga

29.11.2022 | Recenze

Colleen Hooverová: Ovládla TikTok, potom i žebříčky bestsellerů

28.11.2022 | Knižní zajímavosti

Chtěl jsem vytvořit nové ztělesnění upíra, který se od ostatních liší, říká Victor Dixen a proměnil krále Slunce v despotického vampýra

27.11.2022 | Rozhovory

Knihy, které skrývají tu správnou dávku motivace, nemusí být jen od známých autorů jako je Matt Haig nebo Mark Manson

26.11.2022 | Knižní zajímavosti

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.